Posebna je to priča – istorija stručnjaka za komprimovani vazduh Kaeser Kompresoren iz Coburga. Iako mnoge kompanije slave svoju stogodišnjicu postojanja, ne mogu se pohvaliti tako održivim i kontinuiranim razvojem. Otkrićemo Vam tajnu.

Od svog osnivanja u Hahnweg-u u Coburgu, preko prvih zgrada u Carl-Kaeser ulici, do sadašnje veličine (koja nije u potpunosti vidljiva na slici), Kaeser Kompressoren je znatno narasla.

U jubilarnoj godini 2019. Kaeser je aktivan širom sveta. Međutim, proizvodi ovog stručnjaka za komprimovani vazduh ne mogu se često videti. Samo su građevinski kompresori koji se upotrebljavaju u drumskoj gradnji uočljivi zbog svoje crno-žute boje i privlačnog dizajna. Inače se stanice komprimovanog vazduha skrivaju u posebnim zgradama. No, kompresore Kaeser možemo pronaći i u elektranama u Australiji, rudnicima zlata u Peru-u, kod svemirskih tehničara u SAD-u, u ribo-gojilištima u Norveškoj, kod proizvođača automobila u Nemačkoj, u akceleratoru čestica CERN u Švajcarskoj, na ski stazama u Austriji, na naftnim poljima u Saudijskoj Arabiji te u tekstilnoj industriji u Aziji. Komprimovani vazduh jednako je važan kao i struja. Nijedan pogon za industrijsku proizvodnju ne može funkcionisati bez komprimovanog vazduha. Kompanija Kaeser danas je zastupljena posvuda. Lepeza kupaca je široka, od uslužnih radionica do velikih industrijskih pogona. 

Sve je počelo u malo radionici u Coburgu, u ulici Hahnweg. Tamo su još dan danas stare zgrade u kojima je Carl Kaeser stariji u junu 1919. s osam zaposlenika i dva naučnika započeo proizvodnju zamenskih delova i motora za automobile te zupčanike i posebne mašine za industriju stakla. Poslovanje je bilo dobro. U nekoliko godina broj radnika kompanije povećava se na 150. Nakon drugog svetskog rata skoro su ostali bez svojih stalnih kupaca koji su uglavnom živjeli u pokrajinama Tiringiji i Saskoj i od tada živeli van granice. Budući da su se stečena stručna znanja temeljila na automobilskoj industriji, proizvodnja se prebacila na slične proizvode: klipne kompresore. Kaeser je otkrio komprimovani vazduh za sebe. 1948. prvi klipni kompresor napustio je ulicu Hahnweg i preduzeće je nastavilo s razvojem. 

Sredinom 60-ih pojavili su se novi izazovi. Gledajući unazad, možda bismo to vrieme mogli nazvati prvom tehnološkom revolucijom. Na tržište su stigli vijčani kompresori i ponovo je kompanija Kaeser zahvaljujući sopstvenom razvoju bila na vrhu u skladu s promenama. Rođen je takozvani Sigma Profil. To je blok vijčanog kompresora iz vlastitog razvoja s potpuno novim, energetski efikasnim profilom rotora. Od tada Sigma Profil postaje srce svakog vijčanog kompresora i takođe se dosledno razvija. Vijčani rotori su zupčanici sa spiralnim zupcima. 

Strast za inovacijama traje još uvek. Inovacije u području tehnologije komprimovanog vazduha nizale su se jedna za drugom. U to se ubraja i razvoj hardvera, softvera i usluga. Od rashladnog sušača do revolucionarnih upravljačkih sistema (Sigma Air Manager 4.0), od građevinskih kompresora do potpuno novih poslovnih modela s kojima kupac kupuje takoreći samo komprimovani vazduh, ili digitalizacija i inicijativa Industrie 4.0 – Kaeser sa svojim inovativnim i visokokvalitetnim proizvodima i uslugama je i ostaje vođa u ovoj delatnosti kada govorimo o ekonomičnoj, pouzdanoj i efikasnoj proizvodnji i upotrebi komprimovanog vazduha. Danas se proizvodnja uglavnom odvija u Nemačkoj. Usluge distribucije i servisa u ponudi su po celom svetu. 

Važnu ulogu za rast preduzeća ima pravovremena internacionalizacija. Već 1978. otvorena je prvo predstavništvo u Švajcarskoj, a nedugo zatim u Austriji i Francuskoj. Tvrtka Kaeser danas ima više od 50 sopstvenih kćerki-firmi i deluje putem ekskluzivnih prodajnih partnera u više od 100 država. Za kompaniju Kaeser širom sveta radi već više od 6.000 ljudi. Mnogi od njih rade već više decenija. 

Uz konstantni razvoj, solidno znanje inženjera, bliski kontakt s kupcima i poznavanje njihovih potreba, visok standard kvalitete u kombinaciji s pravom dozom promišljenosti i pre svega s dobrim timovima te u duhu porodičnog zajedništva. Pri tom se ne misli samo na vlasnikovu porodicu, pripadnike treće generacije, Thomasa Kaesera i Tina-Mariu Vlantoussi-Kaeser koji danas vode poduzeće i pripadnika četvrte generacije, njihovog sina Alexandra Jana Kaesera koji im se upravo pridružio. Porodica za Kaeser predstavlja celo preduzeće. To se vidi po iznad prosečno visokom broju naučnika i po dugom radnom stažu zaposlenika, u pravilu više od 30 godina. Vidljivo je to i na temelju razvoja poslovanja: u 100 godina rada preduzeće beleži uvek pozitivne poslovne rezultate. Čak i u kriznoj 2009. na globalnom nivou. Od Anchoragea do Aucklanda, od Coburga do Kauaia: porodična kompanija Kaeser s jakim nemačkim korenima raširila se širom sveta, ali u svakom pogledu pruža kvalitetu Made in Germany. I istorija se nastavlja u inovativnom smislu.